İNSANLARI AFFETMEK

 

İnsanları Affetmek

Affetmek, insan için erdemli bir harekettir. Bunu başarabilen insanların sayısı ise son derece azdır. Affetmeyi bilmek affedilmeyi hak etmek anlamına da gelir. Allah Kur’an’da, insanları affetmenin ne kadar erdemli bir hareket olduğunu bize bildiriyor: “Her kim de sabreder ve kusuru bağışlarsa, işte bu elbette azmedilecek işlerdendir.” (Şûra/43) Allah’a itaatte çekilen sıkıntı fazla ise, verilecek sevap da o oranda artacaktır. Öfkeyi yenmek de bu türden bir harekettir.

İnsanları en çok sinirlendirenler cahillerdir. Çünkü onlar, ilerisini düşünmeden dengesiz hareketler ortaya koyarlar ve insanları sinirlendirirler. Allah Kur’an’da bunlara karşı da bizi uyarıyor: “Sen yine de affa sarıl, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.”(Araf/199) Ayetteki “huzi’l-afv”ın anlamı ‘insanların eylem ve tavırlarından sana kolay geleni seç; insanların sırtına gereksiz yükler yüklemeksizin işleri onlar için kolaylaştır ve onlar için çok zor olacak çabaları onlardan isteme’ şeklindedir.[1]

Bize karşı birileri hata yapmış olabilir. Ama bizler onların bu hatasına karşılık intikam almayı düşünürken kendimizi o şahsın yerine koymalıyız. Acaba aynı hatayı ben yapsaydım da bu kişi benden intikam alsaydı, benim tavrım ne olurdu? Ya bu kişi, ben hatalı davranmama rağmen, hatamı affedip intikamdan vazgeçseydi benim ona karşı tavrım ne olurdu? Elbette ki ömür boyu ona minnettar kalırdım. Ayrıca Allah da ona bu hareketinden dolayı sevap verecektir. Bu nedenle insanlar yapılan hatalara karşı intikam almadan önce bir kere daha düşünmelidirler. Herhangi bir kötülük bize karşı yapılmış ve öfkemizi ayağa kaldırmış olabilir. Bu durumda dahi, af ile muamele edebilmek, bize ve içinde yaşadığımız topluma, tahmin edemeyeceğimiz güzellikler getirecektir.

Affetmek insanın büyüklüğünü gösterir. İnsan ne kadar çok affedici olursa affettiği insanların gözünde değeri o kadar artar. Affettiği kişi, ne kadar yanlış bir harekette bulunduğunu fark eder ve aynı yanlışı tekrar etmez.

 



[1] Esed, Kur’an Mesajı

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MEKKİ SURELERDE SALÂT KAVRAMININ SEMANTİĞİ

SALAT’IN NAMAZ ANLAMI ÜZERİNE

EZBERE TESLİM OLMAK