KUR’AN’A GÖRE DİN İNSAN İÇİNDİR

KUR’AN’A GÖRE DİN İNSAN İÇİNDİR

 

Uydurulmuş dine göre insan din için yaratılmıştır. Uydurulmuş din, dini zorlaştırmaktadır.  Uydurulmuş dinin,  dini zorlaştırması, Kur’an’ın ortaya koyduğu kolaylaştırılmış, akla ve rahmete dayalı din anlayışının zamanla kültürel, tarihsel ve insan ürünü uygulamalarla örtülmesi anlamına gelir. Bunlardan bazıları:

Abdestte dört azayı üç kere yıkamak (farz gibi sunulması).

Kadının tek başına seyahat etmesi yasağı (mezhepsel görüş).

Kadın sesi avrettir görüşü.

Diş yaptırmanın yasaklanması.

Dini herhangi bir mezhebe göre yaşamak.

Ölüye Yasin okunması, 7-40-52. günler törenleri.

 

Bu durum Kur’an'da uyarılmış ve eleştirilmiştir.

Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı temiz şeyleri haram saymayın ve sınırı aşmayın. Allah, haddi aşanları sevmez. (Maide/87). Bazı geleneksel anlayışlar, Allah’ın helal kıldığı şeyleri yasaklayarak dini daraltır. Bu, Allah’a iftira olur.

Ne zaman onlara: “Allah'ın indirdiklerine uyun.” denilse, onlar: “Hayır! Biz atalarımızdan gördüğümüz şeye uyarız.” derler. Ya ataları akıllarını kullanmamış ve doğru yolu bulamamışlarsa? (Bakara/170). Kur’an, ataların geleneğine körü körüne bağlı kalınmasını eleştirir. Çünkü bu, Allah’ın vahyini gölgede bırakır.

Kur’an’a göre ise din insan için gönderilmiştir.  Kur’an’da dinin insan için olduğu, yani dinin insanların faydası, huzuru, kurtuluşu ve doğru yolda olmaları için gönderildiği çeşitli ayetlerle ifade edilir. Doğrudan “din insan içindir” ifadesiyle olmasa da bu anlama gelen birçok ayet vardır.

Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez.  (Bakara/185). Bu ayet, dinin bir zorluk değil, insan için kolaylaştırılmış bir rehber olduğunu gösterir.

Biz bu Kur’ân'ı sana sıkıntı çekesin diye indirmedik. Ancak haşyet duyanlara hatırlatma olsun diye (indirdik). (Tâhâ/2-3). Allah, dinin zorluk için değil; öğüt, rehberlik ve fayda için gönderildiğini belirtmektedir.

"O, rahmeti kendi üzerine yazmıştır." (En’am/12). Bu ayet, dinin temelinde Allah’ın merhameti olduğunu ve insanların faydasını gözettiğini anlatır.

Biz seni alemlere (:insanlığa) ancak rahmet olarak gönderdik. (Enbiya/107). Hz. Peygamberin gönderilme amacı tüm insanlık için rahmettir. Dolayısıyla din de rahmettir.

Kitabı sana her şeyin açıklayıcısı, hidayet, rahmet ve teslim olanlara bir müjde olarak indirdik. (Nahl/89). Din, insanlara yol göstermek, onları doğruya ulaştırmak ve huzur vermek için gelmiştir.

Özetle: Kur’an’da dinin insan için olduğu doğrudan geçmez ancak insanın faydası, rehberliği ve kolaylığı için gönderildiği açıkça belirtilmiştir. Dinin amacı insana hizmet etmektir; onu zora sokmak değil, doğruya yöneltmektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MEKKİ SURELERDE SALÂT KAVRAMININ SEMANTİĞİ

SALAT’IN NAMAZ ANLAMI ÜZERİNE

EZBERE TESLİM OLMAK